Mela na Kumbh Mela a další výpravy za tradicemi a poznáním

Všechno je jednou poprvé a první expedice, která není zaměřená na fotografování zvířat, je na světě.

Fotografování přírody samozřejmě i nadále zůstává naší prioritou, ale jak už tak roky putujeme po světě, přišlo nám líto, že nám díky naší jednoznačné orientaci unikají zase jiné pozoruhodné příležitosti. Způsob života domorodých obyvatel, jejich svátky a tradice nabízejí barevné obrázky, nad kterými musí zaplesat srdce každého, kdo vzal někdy foťák do ruky.

Myšlenka se uhnízdila, ale znáte to. Pořád bylo na práci něco důležitějšího, a tak musel přijít nějaký „šťouchanec“, abychom se konečně rozhoupali. A svátek Kumbh Mela, který se v indickém městě Allhabad ve stejném rozsahu odehrává vždy jen jednou za 12 let, takovým přistrčením konečně byl. A když se pak objevila možnost spojit tento svátek s výpravou za severními kmeny nově formovaného státu Chhattisgarth bylo rozhodnuto. Setkání s maháradžou Kankeru, které se nám pro účastníky této expedice také podařilo domluvit, už je jen jakousi třešničkou na dortu.

A když už jsme se do toho jednou pustili, nezůstane jen u jedné akce tohoto typu a nemusí jít vždy jen o čistě fotografické akce. Do budoucna zvažujeme putování po stopách lvice Elsy a manželů Joy a George Adamsonových nebo expedici, která vás zavede na místa natáčení dokumentárního filmu Latim-Obřezané www.obrezane.cz, na jehož tvorbě jsme se podíleli, a který by se letos na podzim měl objevit také v České televizi. Trasa této výpravy povede stranou od obvyklých turistických tras a nabídne autentická setkání a zážitky, které nemají nic společného s nakašírovaným divadlem, které keňští domorodci předvádějí hotelovým hostům. Zastavíme se v samburské vesnici Nangida, kde jsme s kolegyní Lenkou Klicperovou prožily nějaký čas a natočily základ celého příběhu. Dozvíte se mnohé ze zákulisí natáčení a setkáte se s hlavními hrdinkami dokumentu. Budeme pokračovat krajem Bílé Masajky, kde zjistíme, že autorka tohoto příběhu není rozhodně jediná Evropanka, která podlehla domnělé romantice vztahu s bojovníkem z buše. Daleko na severu u jezera Turkana ( bývalé Rudolfovo jezero) se kromě příslušníků kmene Turkana nebo Samburu, setkáme i se členy nejmenšího afrického kmene El Molo, který beznadějně vymírá. Je to jedna z posledních příležitostí zachytit alespoň střípky ze života a tradic, který už brzy nenávratně zmizí z povrchu světa.

Za fotografováním indických kmenů a jejich tradic se budeme vydávat i v budoucnu, svátek Kumbh Mela je však něco jiného a další stejná příležitost bude až za dalších 12 let. Nechte se proto „pošťouchnout“ stejně jako my. Procesí slonů, velbloudů, alegorických vozů a svatých mužů nebo rituální očista tisíců poutníků v posvátných vodách za to rozhodně stojí. V době psaní těchto řádků už na tuto akci (určenou pro maximálně 7 účastníků) zbývají pouze poslední 2 volná místa. Je úžasné, jak je svět nepřeberně pestrý a byla by škoda neprozkoumat jej po všech stránkách.

Více informací o Foto Expedici Kumbh Mela najdete na http://www.africanway.cz/foto-cesty/

Olga Šilhová

Přihlásit se do zpravodaje
zde

Namibie Foto safari
EXPEDICE SNĚŽNÝ LEVHART 2013

"CK Away se před lety zasloužila o mou první větší cestu na africký kontinet. Byla to právě tato zkušenost, která mě přivedla k tomu, že se od té doby do Afriky stále vracím... "

 

Lenka Klicperová

šéfredaktorka magazínu Lidé a země


Film O. Šilhové a L. Klicperové "LATIM OBŘEZANÉ"

Copyright © 2008–2013 Václav Šilha. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele a majitele www stránek zakázáno. Vyrobil PolyWeb.cz